SK EN DE (AT)

Ako to naozaj je so zimnými pneumatikami? Nevyhadzujte svoje staré pneumatiky, 3PMSF nie sú povinné, stačí M+S!

Ako to naozaj je so zimnými pneumatikami? Nevyhadzujte svoje staré pneumatiky, 3PMSF nie sú povinné, stačí M+S!

Médiá v uplynulej dobe zavádzali a strašili ľudí ohľadom nových povinností a pravidiel pri zimných pneumatikách pre osobné aj nákladné vozidlá. Ako to je naozaj?

Spoločnosť Baltyre počas celého roku komunikovala a naďalej komunikuje s ministerstvom dopravy a s ministerstvom vnútra. Tak ako Vás celý rok informujeme, že označenie M+S stačí, aby ste neboli pokutovaní a postihovaní políciou SR, aj v súčasnosti môžeme potvrdiť, že označenie 3PMSF podľa platných slovenských zákonov nie je teda nutnosť ako bolo mylne uvádzané.

Zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov takisto hovorí jasne. Ustanovenie § 38 v ods. 1 upravuje osobitosti premávky v zimnom období nasledovne: "Ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodič motorového vozidla kategórie M1 a N1 môže také vozidlo použiť v cestnej premávke, len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené pneumatikami na jazdu na snehu označené horským symbolom alebo pneumatikami s označením „M+S“, „M.S“ alebo „M&S“; motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav v čase od 15. novembra do 31. marca a v prípadoch, ktoré sú uvedené v časti vety pred bodkočiarkou."

Veröffentlicht: 02. 10. 2024

×