SK EN DE (AT)

Rozhovor s víťazom Offroad Lúky 2024 - Miro Koštial

Víťaz Offroad Lúky 2024 o bezpečnosti a výbere pneu

Dnes sa porozprávame s víťazom posledného ročníka jedného z najpopulárnejších offroad závodov pre Slovensko aj Česko – Offroad Lúky – Mirom Koštialom. Miro súťaží v kategórii HARD (špeciály) a je z klubu Lieskov Offroad.

Miro Koštial s trofejou vedľa terénneho vozidla na off-road súťaži

1. Ako dlho jazdíš offroad a čo ťa k tomu viedlo?

Jazdeniu sa venujem spolu s mojim bratom naozaj od mala. Vždy ma bavil adrenalín a jazdil som aj moto aj offroad odjakživa. Okrem toho, že si vieme postaviť vlastné autá lebo sme strojári, v lesoch a v prírode sme jazdili prakticky vždy.

2. Prečo si užiješ viac jazdu v teréne ako na bežných cestách? 

Je to hlavne ten adrenalín s tým spojený, ten v takej miere na ceste nikdy nezažiješ. Druhá vec je príroda. Pokiaľ jazdíš dobre a prírodu jazdou neničíš je to super zážitok. Jedna vec je, že sú miesta, kde sa nesmie jazdiť vôbec, kvôli ochrane prírody, avšak aj tam, kde jazdiť môžeme, treba mať ohľaduplný prístup. Určite si nechceme zničiť naše trasy, preto treba offroad aj vedieť jazdiť, vybrať si správne obutie a nie sa len predvádzať a kaziť si svoje okolie. A svoje vlastné dobré meno. 

3. Na akom aute jazdíš, a prečo práve tento typ vozidla? 

Jazdím na mnou vyskladanom aute. Volá sa Herbie – ako z filmu o chrobákovi Herbiem. Je to špeciál, upravený a poskladaný mojimi rukami. 

Z čoho je teda vyskladaný?

No, predná kapota je zo starého chrobáka. Chceli sme použiť celú karosériu z chrobáka, ale tam by sme sa nezmestili, lebo sme obaja (s bratom) vysokí. Náprava je z Unimoga, potom motor je zo Chevroletu – LS3 62 - 450 koní a  rozvodovka je Atlas. Takisto sme doplnili smerové brzdy, mám vypínateľný zadný náhon.. a prečo tento typ? Lebo si ho viem vyskladať podľa svojich predstáv a toho, ako ja sám jazdím.

Terénne vozidlo v blate počas off-road súťaže s dvoma vodičmi v prilbách

4. Do akej miery ovplyvnia tvoju jazdu pneumatiky? Dá sa ti to vyhodnotiť, porovnať? 

Jasné, že pneumatiky toho ovplyvnia veľa. Ja mám obuté 40-palcové Maxxis Trepador, ľahko prejdú zložitý terén, napríklad trasu na Lúkach. Zhrniem – lepšia prejazdnosť, väčší výkon, nie sú potrebné ďalšie investície. Vždy je lepšie mať väčšiu a vyššiu pneumatiku, lebo kompenzuje nárazy, šetrí podvozok a zaberá na väčšej ploche.  Ak máš menšie kolesá, sú vhodnejšie na piesočnatý terén, ako je napríklad Babod v Maďarsku. 

5. Podľa čoho si teda vyberáš pneumatiky, čo je kľúčový faktor a aký dezén preferuješ a prečo?

Tak podľa terénu, ktorý idem jazdiť. Už som obúval americké TSL Bogger, drapák Trepador od Maxxisu, ale aj T3 a Swamper. Aktuálne mám už spomínané Trepadory Bias Competition, ktoré sú výborné v blatistom teréne. Sú aj Trepadory Radial, no tie sú skôr pre suchý terén. Pri jazde na Lúkach som vedel, čo ma čaká (blato a veľmi ťažký terén – pozn. autora), a preto som si tam obul 40“ Maxxis Trepador Bias Competition. V ďalšej sezóne by som veľmi rád skúsil CST lebo po prvých skúškach majú výborné výsledky.

6. V čom sa ale že vôbec neoplatí šetriť pri jazdení mimo terén? 

Bezpečnosť. Jednoznačne nešetrím na bezpečnosti, auto je orámované, mám „bezpečnostné“ sedačky, štvorbodové pásy, no a nejazdím na zošľahaných (zjazdených) gumách. Nejaké otlčené svetlo prežiješ, ale bezpečnosť v aute je moja priorita. 

7. Aké bezpečnostné techniky a asistentov používaš? Je podľa teba nevyhnutné pripútanie šoféra počas závodov? 

Tým, že jazdím špeciál kategóriu, mám povinných niekoľko bezpečnostných opatrení. Základ v tejto kategórii je prilba, tá je povinná, rovnako ako športové štvorbodové pásy. Áno, je to dôležité dodržiavať. Na toto by mali ľudia dávať veľký pozor aj pri jazde svojimi autami v lese. 

8. Ako často jazdíš so svojim džípom na bežných cestách, teda mimo závodov a lesov? Aké nevýhody majú tvoje offroad pneu na bežnej komunikácii?

Mimo terén svojho Herbieho nejazdím, nie je totiž na značkách, vyrábal som ho sám a na bežné cesty s ním nemôžem ísť. Na bežné cesty ideme zvyčajne na Cherokee, kde máme Comforser CF3000. Je to jedna z mála pneumatík, ktorá sa chová veľmi dobre aj na normálnych cestách aj napriek tomu že je to čistokrvný MT OFF ROAD. 

9. Aké základné rady by si dal začiatočníkom, napríklad ako začať jazdiť, ktoré terény si vyskúšať najskôr, ako šoférovať v blatistom či skalnatom teréne, na čo si dať špeciálne pozor?

Ťažko dať niekomu úplný návod. Ak by som mal poradiť, začni džípom Cherokee, 5.9, 4liter, nie je drahý, na začiatok ideálny. Začni s niekým, kto jazdiť terén vie, vyskúšaj si auto, spoznaj ho. Môžeš toho skúseného šoféra požiadať, aby ti jazdu predviedol, môžeš si opatrne skúšať terén a náklony v teréne sám. Hlavne s rešpektom.

10. Aké rady by si dal polo profesionálom a profesionálom, ktorí sa chcú venovať napríklad čisto závodom? 

Hlavne začať – trénovať, postaviť si svoje auto, venovať sa tomu a potom sa nakopnúť a odhodlať sa na prvú súťaž. Ako prvú by som odporučil Saigon, každým ďalším závodom si niekde ďalej, je to úplne iné jazdenie ako sám doma. Je to úplne iný level offroadu. 

11. Ako sa vyhneme pretáčaniu kolies? A ako pneumatiky ovplyvňujú práve dynamiku jazdy? 

Myslím, že musíš mať hlavne dobré pneumatiky, respektíve správny dezén. Mali by byť podhustené, k tomu treba kvalitné Beadlock disky. Pokiaľ to nie je splnené, môžeme stratiť až 80% výkonu. S týmto, a samozrejme, šoférskou šikovnosťou tie terény vždy prejdeš. Na druhej strane, pre hobby jazdenie je niekedy dobré keď majú pneumatiky aj určitú vôľu prešmyku, menej sa tým ničí podvozok. 

12. Čo treba urobiť pri zapadnutí v blate a ako to ovplyvňujú obuté pneu?

Treba so sebou voziť navijak a gurtňu, a to vždy. Ak zapadneš niekde na lúke, je to horšie, nemáš sa o čo vytiahnuť, ale daktorí jazdci používajú špeciálne hroty na lúky, s ktorými sa vedia vytiahnuť. Alebo je ešte vždy fajn ísť s niekým iným, kto ťa potiahne. 

13. Hustíš pneu inak na závody a inak na bežnú jazdu? 

Určite si prispôsobujem hustenie tomu, aký idem jazdiť terén a musím mať aj vhodné pneumatiky ktoré podhustenie znášajú. Na podhusťovanie je potrebná silná bočnica, čo Maxxis a CST má. Inú tuhosť potrebuješ na pieskovom teréne, inú v hlbokom blate a inú na skalách. Napríklad na Offroad Lúky sa jazdí aj časť terénu, ktorý je čistá skala, tam je hustenie na 0 atmosfér (resp. 0,5). 

14. Ktoré pneumatiky majú podľa teba najlepšiu odolnosť/najpevnejšiu zmes? – a prečo sú to práve pneumatiky od Baltyre? 

Zatiaľ mám najlepšie skúsenosti s Maxxis, CST, konkrétne dezén Trepador. Tie sa mi osvedčili už viackrát. A na cestu sú mi sympatické Comforsery. A jasné, že od Baltyre, sú tu pneumatiky na všetky stroje, čo u vás obúvam - od cisterny, nákladiaky cez offroad až po motorky.

Published: 23. 09. 2024

×